Om Sjöarps Rökeri

Rökt fisk från Sjöarps Rökeri rökta fiskar på galler i en rök över öppen eld

Om oss

Sjöarps Rökeri är ett litet gårdsbaserat rökeri med en snart 45-årig historia som idag drivs av oss, Martin och Ulrika Jansson.

Martins far startade rökeriet 1980 som ett komplement till jord- och skogsbruket. Verksamheten var till en början mycket begränsad med 2 st rökar av plåt på baksidan av bostadshuset med råvaror från den egna fiskodlingen i sjön Vänstern, vilken kom igång ungefär samtidigt.

Ett rökeri med gårdsbutik

Produkterna blev med tiden mer och mer eftersökta och 1990 var det dags att välja inriktning av produktionen på gården. Resultatet blev en till- och ombyggnad av ett gammalt gårdshus. 1992 stod bygget klart med rökeri, livsmedelsgodkända hanteringsutrymmen och gårdsbutik. Därmed hade fiskodling med förädling övergått från komplement till huvudnäring på gården.

Sjöarps Rökeri röker över öppen eld

Vi arbetar framförallt med svensk regnbågslax bland annat från egna odlingen men även norsk fjordlax och svensk sik. Sjöarps Rökeris signum är framförallt hanteringen på ett gammaldags och hantverksmässigt vis. Med ordet ”gammaldags” menar vi inte något som helst negativt utan tvärtom är den urgamla rökmetoden själva stoltheten i vårt rökeri.

Rökmetoden vi använder sker över öppen eld, väl beprövad genom årtusenden utan främmande ämnen som rökextrakt och dylikt. Detta ger en genuin röksmak och en vacker gyllenbrun yta, framförallt på fiskprodukter.

Under ett år förädlar vi ca 20 ton fisk och ca 5 ton kött.

Martin och Ulrika Jansson Sjöarps Rökeri

Sjöarps Rökeris affärsidé

Råvaror av högst kvalitet

Professionell hantering

Personlig service